Thailand - Zeilland bij uitstek

Thailand is na Amerika de 2e grootste verweg bestemming voor Nederlanders. Dat het hier goed toeven is weten de meeste Nederlanders wel. Het land van de glimlach, goedkoop, goed eten en altijd mooi weer. Dat Thailand echter ook een zeilland bij uitstek is, is nog niet zo bekend. De meest gestelde vraag aan ons in Nederland was dan ook of er hier piraten zijn. Het antwoord is een heel duidelijk nee, er zijn geen piraten in Thailand. Er zijn alleen vissersboten waar je verse vis van kunt kopen.

Dat Thailand als zeil gebied nog niet zo bekend is komt grotendeels doordat het zeilen in Thailand nog maar in de kinderschoenen staat. Tot voor 4 jaar geleden moest er bij de aankoop/import van een boot in Thailand 400% belasting betaald worden. Deze regel is afgeschaft. Hierdoor komen er nu steeds meer zeilboten in Thailand, worden er zeil businesses gestart, marina’s gebouwd en regatta’s georganiseerd.

Het leuke van Thailand als zeilgebied is dat je een enorme variatie aan landschappen hebt binnen een relatief korte afstand. Afstanden tussen de eilanden zijn kort, je kan nog steeds plekken vinden waar echt niemand komt, eten is lekker en goedkoop, mensen zijn aardig en criminialiteit tegen toeristen is vrijwel nul. Er zijn letterlijk duizenden plekken om te ankeren, relatief erg weinig andere jachten (nooit volle baaien) en je betaalt nergens om te ankeren of een mooring op te pikken.

Veel buitenlanders strijken neer op een van Thailand’s mooie eilanden en ontdekken de zakelijke mogelijkheden. Australiers, Nieuw-Zeelanders en Duitsers natuurlijk maar zeker ook Nederlanders.
Bijvoorbeeld wij, Rolien en Chris Jongerius. Begin 2007 begonnen we een zeil charter bedrijf in verschillende luxe en snelle catamarans, Andaman Sea Club. Voor cruisen, eiland hoppen, dag zeilen, zeil lessen, regatta charters en de Andaman Sea Club Helpdesk voor zeilers in Thailand. Catamarans zijn de ideale boten voor dit gebied. Stabiel, makkelijk te zeilen, een groot leef oppervlak en geen kiel waardoor ze gemakkelijk op mooie plekken aan de grond te zetten zijn en de mogelijkheid hebben om de rivieren op te gaan. Thailand kent 2 zeil gebieden. Ten westen van Bangkok in de Gulf waar zich 6 grote eilanden bevinden, Koh Samui evenals het Ang Thong National Park en naar het noord-oosten Pattaya.

Wij concentreren ons op het eindeloze gebied in het zuiden, de Andaman zee. Met als belangrijkste uitgangspunt Phuket. Vanuit Phuket strekt het gebied zich uit, in het Noord oosten naar het wereldberoemde Phang Nga bay met zijn dramatische kalksteen formaties, verlaten strandjes, rivieren en grotten zonder dak. Overlopend naar het Zuiden begint de Andaman Zee langs gezellig en druk Krabi en Koh Phi Phi naar ontelbare eilandjes waar nog zee zigeuners wonen, alleen een resortje is, een klein dorpje of helemaal niets. Dit loopt door tot in Maleisie, de 1000 eilanden van Langkawi waar in Januari de Langkawi regatta plaatsvindt.Ten noord-westen van Phuket in de Indian Ocean liggen de Similan en Surin eilanden, vermaard om hun duik plekken en hoeveelheden bijzondere vissen.

Phuket heeft 3 marina’s en er wordt gewerkt aan uitbreiding. Er zijn 2 zeilclubs die regelmatig weekend races organiseren en 3 regatta’s waaronder de meest prestigieuze Kings Cup, de meest ‘scenic en friendly’ Phang Nga Bay regatta en de snelst groeiende Phuket Race week. Allen met hun eigen karakter en bijzondere feesten met diner op het strand. En dat alles voor een derde van de prijs van de Cariben.

Alle regatta’s bieden via hun websites mogelijkheden als crew mee te varen of een boot te charteren. Van Sunsail Beneteau’s, join-in op grote catamarans tot de in Thailand gebouwde Firefly 850 catamarans die in een One design klasse varen. Deze catamarans worden ook de Ferrari’s van de zee genoemd, ze zijn licht, snel en allemaal opvallend van kleur. Niet alleen een lust om op te varen maar ook om naar te kijken. Ze zijn het spektakel van iedere Thaise regatta. Het platform voor sponsoring en hebben een zeer actieve eigenaars associatie.

Het weer in Thailand is over het algemeen goed om te zeilen in ieder seizoen. Van Oktober tot april waait de oost monsoon, het is droog, er is veel zon en het is hoogseizoen. Dat betekend ‘s ochtends wind, om een uur of 12 wat minder als de wind draait naar het zuid westen en dan weer goede zeil wind. Van april tot oktober waait de west monsoon, meer wolken en buien maar ook meer wind. Ook het groene seizoen genoemd, wat vooral betekent meer wind en dat alles goedkoper en groener is. Dagen achter elkaar dat het alleen maar regent komen alleen sporadisch voor. Meestal is het een goede frisse bui aan het eind van de dag of alleen in de verte buien die door het extra heldere weer op het water goed te zien zijn. April en Mei zijn de warmste maanden. In Juni en Juli waait de beste wind.