Zuid Thailand - De Andaman zee en Phang Nga Bay

 Dit bestrijkt het gebied ten oosten en noorden van Phuket , het gebied rond Krabi , de Phi Phi eilanden en dan nog een stuk naar het zuiden, Ko Rok Nok, Ko Lanta en de eilanden voor de kust van Trang. Als je een 14 daagse trip maakt dan kan je helemaal tot de grens met Maleisie gaan en komen de Butang archipel en Ko Tarutao National Park in het “verre” zuiden van Thailand binnen bereik.

De kleine eilanden ten zuiden van Phuket. Om te beginnen, Coral Island of Koh Lone, waar geen verkeer en geen honden zijn maar wel homestays waar je bij de Thai thuis kunt eten (en overnachten). Ook heel goed te doen in een dagtrip vanaf Zuid Phuket.

Koh Racha, duik en snorkel eiland met prima restaurantjes en kleine resorts. Bij een rustige zee ideaal voor een overnighter. Koh Yao Yai en Noi (groot en klein) De grootste eilanden in de baai van Phang Nga. In beide seizoenen aan te doen en authentiek om te exploren per fiets of brommer. Het kleinste eiland heeft meer inwoners en vertier.

Phang Nga Bay is een grote beschutte baai in beide seizoenen met vele ankerplaatsen. Een fijne ankerplaats om vandaan te vertrekken in het noorden van Phuket is Ao Po, altijd beschut en met meerdere restaurantjes of vind een mooie plek bij Koh Yao Noi. Dan een dag of meer echt door de dramatische kalksteen formaties zeilen, vind een ankerplaats uit de wind en geniet van de natuur om je heen. Op sommige plekken zijn ‘Hong’s’ grotten zonder dak, waar je in kunt varen met een dingy of een kayak.

In de Phang Nga bay kun je stoppen bij Ko Panak wat helemaal vol met van die grotten en hongs is en je kunt overnachten bij Ko Hong West, 3 mijl verderop. Er zijn hier geen restaurants, zelf koken dus. De volgende ochtend vroeg kun je de lagune bij Ko Hong verkennen en vaar je na het ontbijt in noordelijke richting. Je passeert Ko Pin Khan dat bekend staat als James Bond Island. In het noorden van de baai mondt een behoorlijk grote rivier ( Klong pan Yi ) in zee uit en op dit punt vind je ook het enige bewoonde eiland van het noordelijke gedeelte van Phang Nga Bay, Ko Pan Yi. Het dorp met dezelfde naam is grotendeels gebouwd op palen in het water. Veel lekkere restaurantjes.

Volgende eiland in de baai wat je kan bezoeken is Ko Roi, wat ons betreft wellicht de mooiste ankerplaats in de omgeving. Prachtig strand, uitbundige vegetatie, geen toeristen en een schitterende makkelijk bereikbare hong.

Via de Ko Hong Krabi archipel, zo’n twintig piepkleine eilandjes en een paar grotere met mooie strandjes naar ‘laid back’ Koh Yum of druk Ao Nang en Ray Leh beach bij Krabi voor een varieteit aan eettentjes en nachtelijk vertier. Tussendoor een paar kilometer de rivier op tussen de karst formaties bij Ao Talen.
Wel druk maar nog steeds onmisbaar zijn de Phi Phi eilanden. Bijzonder natuurlijk schoon om te zien en goed om boodschappen te doen, water en benzine bij te tanken. Phi Phi Don is het grotere backpackers eiland en Phi Phi Leh, kleiner en onbewoond waar iedereen ‘THE Beach’ moet zien waar de film met Leonardo di Caprio is opgenomen. Beter te vermijden tussen 09.00 en 16.00 ivm toeristen speedboten. Na 16.00 uur echter verlaten. Je kan er een mooring oppikken en genieten van de pachtige rust van Maya bay.

Meer naar het zuiden bevind zich groot Koh Lanta, opkomend als vakantie eiland, de meeste bebouwing aan de west zijde maar vooral aan de oost zijde een mooie ankerplek bij een oud chinees dorp van mooie houten huizen. Daaronder liggen 3 eilandjes vlakbij elkaar Koh Kradan, Koh Talibong en Koh Muk. Ieder met hun eigen atmosfeer en cultuur. Op Koh Muk kun je de Emerald cave bezoeken per kayak, dingy of gehuurde thaise longtail boot. Een hoogtepunt is Ko Rok Nok, 2 eilanden direct naast elkaar met alleen een soort kanaal ertussen waar je een mooring kan nemen. Rok Nok is een nationaal park en afgezien van een paar hutten van de parkwachters zijn de eilanden onbewoond. De parkwachters runnen een klein en simpel restaurant. Je vindt er kilometers lange zandstranden, glas helder water, dichte tropische vegetatie, een zoet water bron en je kan er prachtig snorkelen. Voor velen is Rok Nok het hoogte punt van de trip.

Ko Tarutao nationaal park ligt 35 mijl ten Zuid Oosten van Rok Nok, vlak aan de grens met Maleisie. Tarutao is zonder twijfel een van de mooiste eilanden in Thailand. Kilometers lange verlaten zandstranden, watervallen to op het strand, een rivier die je tot diep in de jungle kan verkennen, grotten en tunnels en nog veel meer. Het eiland doet op de een of andere wijze enigszins sinister over. In vroegere tijden was er een strafkamp voor politieke gevangenen, de resten hiervan kan je nog steeds in de jungle vinden.

Dan 15 mijl naar het westen vind je de Butang Archipel. Vijf grote eilanden en zo’n twintig kleintjes. Met uitzondering van Ko Lipe zijn de eilanden onbewoond. Ze zijn hoog, dicht bebost. Er zijn watervallen je kan er uitstekend snorkelen, erg paradijselijk Een meer gedetailleerd voorbeeld van een vaarroute vind je hier (link naar uitgebreid artikel over het zeilgebied)


phiphi

krabi


andemanandeman