Zeil gebied Zuid Thailand

Dit bestrijkt het gebied ten oosten en noorden van Phuket , het gebied rond Krabi , de Phi Phi eilanden en dan nog een stuk naar het zuiden, Ko Rok Nok, Ko Lanta en de eilanden voor de kust van Trang. Als je een 14 daagse trip maakt dan kan je helemaal tot de grens met Maleisie gaan en komen de Butang archipel en Ko Tarutao National Park in het “verre” zuiden van Thailand binnen bereik.

Als je zo’n beetje de voorgestelde route volgt dan heb je bij de heersende winden van de West Monsoon van Oktober tot begin Mei voor verreweg het grootste deel van de trip de wind uit een gunstige richting om te zeilen ipv op de motor te moeten varen.

Een klein deel van de voorgestelde route (voornamelijk de rivieren) is alleen te doen met een catamaran of een boot met liftkiel wegens de diepte en de kans dat je aan de grond loopt. Verreweg het grootste deel van de route kan je ook heel best met een diepstekende boot doen.

Het leuke van Thailand als zeilgebied is dat je een enorme variatie aan landschappen hebt binnen een relatief korte afstand. Afstanden tussen de eilanden zijn kort, je kan nog steeds plekken vinden waar echt niemand komt, eten is lekker en goedkoop, mensen zijn aardig en criminialiteit tegen toeristen is vrijwel nul. Er zijn letterlijk duizenden plekken om te ankeren, relatief erg weinig andere jachten (nooit volle baaien) en je betaalt nergens om te ankeren of een mooring op te pikken.

Voorbeeld van een vaarroute te beginnen met Phang Nga Bay
Het is een grote beschutte baai, grote delen zijn erg ondiep. De Phang Nga Bay heeft zo’n zestig eilanden die met uitzondering van een paar allemaal onbewoond zijn. Het gebied is bekend om de vele bizar gevormde kalk rotsformaties. Veel van de eilanden hebben grotten en holen. Sommige van die grotten zijn droog en die kan je te voet verkennen, anderen zijn “nat” en dan is een kayak hartstikke handig. Een fenomeen wat je vooral (maar niet alleen) in de Phang Nga bay vindt zijn de hongs . Hong betekent kamer in Thai en wat het aanduidt is een grot maar dan zonder dak.

De mooiste hongs kan je alleen bereiken door door een tunnel te kruipen of te peddelen. Ze zijn uitbundig begroeid met tropische vegetatie ,je hoort en ziet vogels, apen enzovoort . De beste tijd om de hongs te verkennen is vlak na zonsopgang. De atmosfeer in de hongs is moeilijk onder woorden te brengen, sereen komt er het dichtste bij. Heel speciaal. In tegenstelling tot de gebieden verder naar het zuiden is het water in de Phang Nga bay niet erg helder (vanwege de3 rivieren die hier uitmonden) Er is dus niets te snorkelen.

In de Phang Nga bay kun je stoppen bij Ko Panak wat helemaal vol met van die grotten en hongs is en je kunt overnachten bij Ko Hong West, 3 mijl verderop. Er zijn hier geen restaurants, zelf koken dus. De volgende ochtend vroeg kun je de lagune bij Ko Hong verkennen en vaar je na het ontbijt in noordelijke richting. Je passeert Ko Pin Khan dat bekend staat als James Bond Island. Als je wilt kan je daar natuurlijk stoppen maar er is weinig bijzonders aan, behalve dat het erg toeristisch is. In het noorden van de baai mondt een behoorlijk grote rivier ( Klong pan Yi ) in zee uit en op dit punt vind je ook het enige bewoonde eiland van het noordelijke gedeelte van Phang Nga Bay, Ko Pan Yi.

Het dorp met dezelfde naam is grotendeels gebouwd op palen in het water . In de toeristen industrie wordt het wel de Sea Gypsy Village genoemd en het staat dan ook als zodanig bekend maar dat is onzin, de bewoners zijn gewoon Thaise vissermannen. Je vaart het dorp voorbij en een klein stukje naar het noorden vind je een tweede rivier die in de Klong Pan Yi uitmondt (Klong Raya). Deze ga je op en je begint een 8 mijl tocht door de mangrove wouden.

Het landschap is indrukwekkend met enorme solitaire kalksteen formaties die her en der verticaal oprijzen uit het schier onafzienbare groene tapijt. Half weg kan je een enorme tunnel verkennen die dwars door een van de bergen gaat . Als de boot geen mast zou hebben kon je er zo doorheen varen, mooie plek om te kayaken. Klong Raya staat via een nauwe ondiepe kreek wederom in verbinding met de eerder genoemde Klong Pan Yi die je dus kunt afzakken tot je weer terug bij het dorp bent. Het dorp heeft restaurants waar je lekker kunt eten.

Volgende eiland in de Bay die je kan bezoeken is Ko Roi, wat ons betreft wellicht de mooiste ankerplaats in de omgeving. Prachtig strand, uitbundige vegetatie, geen toeristen en een schitterende makkelijk bereikbare hong. Het is een uitstekende anker plek voor de nacht maar omdat er geen mensen zijn is er ook geen restaurant dus als je hier slaapt moet er weer gekookt worden. Ko Roi is trouwens een uitstekende plek om droog te vallen.

Als je riviertjes op varen en grotten en holen verkennen (dan nog steeds) leuk vind dan is de volgende bestemming de Klong Pak Lao . Deze rivier in detail beschrijven zou erg veel plaats innemen . Hij is adembenemend mooi maar nogal lastig omdat hij her en der vol nare puntige rotsen zit die bij laag tij wel degelijk boven water komen. Als je geen zin hebt in de Klong Pak Lao dan laat je deze schieten en je vaart in oostelijke richting naar de Ko Changlat eilanden, in de omgeving van Krabi. Ze liggen vlak voor de kust en zijn daarvan gescheiden door een doorgang van slechts een paar honderd meter breed. De eilanden zowel als de kust bestaan allemaal uit verticale rotsen en het effect is alsof je door een canyon vaart.

Volgende bestemming kan Laem Taeng zijn. Je volgt een brede kreek aan de voet van een enorme berg voor een mijl of vier en je eindigt in een poel die behoorlijk spooky aandoet met rotsformaties die lijken op schedels en zo. Het is erg afgelegen en er komt helemaal niemand. Prachtig!
Een stukje (ongeveer 8 mijl) naar het zuiden vind je de Ko Hong Krabi archipel . Je zult tot je genoegen bemerken dat naarmate je hier verder naar het zuiden gaat, de helderheid van het water gestaag toeneemt en er prima gesnorkeld en gedoken kan worden. Ko Hong Krabi archipel bestaat uit zo’n twintig piepkleine eilandjes en een paar grotere. Veel van de kleine eilandjes hebben een leuk strandje dat je dan helemaal voor jezelf hebt. Ankeren is vaak wat lastig omdat het diep is tot vlak voor de kust maar met een catamaran is dat geen problem omdat je haar zo het stand kan opneuzen. Het grootste eiland van de groep heeft een schitterende lagune, naar verluid de grootste in Thailand.

Hij is helemaal omzoomd door steile kalksteen rotsen en staat slechts met een nauwe doorrgang van een meter of acht breed in verbinding met de zee . Je kan daar een mooring oppikken naar binnen zwemmen, kayaken of met de dingy. Ko Hong Krabi heeft afgezien van de lagune ook hele mooie stranden en er is soms een piepklein restaurantje.

De bewoonde wereld
Na enige dagen door de “bush” gevaren te hebben is het wel prettig om weer eens onder de mensen te zijn. Je kunt varen naar Ray Leh Beach tussen Ao Nang en Krabi, zo’n 12 mijl van Ko Hong Krabi.
Ao Nang zelf is vanwege het uitgaansbedied en de restaurants ook vrij populair als anker plaats maar lang niet zo mooi.
Ray Leh is vaak het mooiste strand van Azie genoemd en dat zou best eens waar kunnen zijn, in ieder geval in vroegere tijden. Je kunt er alleen per boot komen, Ray Leh is aan drie zijden omzoomd door verticale kliffen vele honderden meters hoog en het is een hele bekende plek voor rotsklimmers. Als je er plezier in hebt kan je zelf onder begeleiding een klim wagen met een van de vele klimscholen aldaar.
Aan land vind je een keur aan restaurants, bars enzovoort dus alle gelegenheid voor een avond uit.

Volgende bestemming zijn de Phi Phi eilanden, zo’n 18 mijl naar het zuiden. Phi Phi is adembenemend mooi maar dat is al erg lang bekend en daarom zijn er ook adembenemend veel toeristen.

Desalniettemin is Phi Phi toch echt nog steeds een ‘must see’. Afgezien daarvan kan je in Phi Phi boodschappen goed doen en kan je brandstof en water bijvullen! Phi Phi bestaat uit twee eilanden : Phi Phi Don waar de hotels zijn en het zuidelijke eiland Phi Phi Leh dat onbewoond is maar gedurende de dag overstroomd wordt met toeristen die het strand willen zien ‘s waar enige jaren terug de film The Beach werd opgenomen. Na 4 uur ‘s middags is er echter niemand meer en je kan een mooring oppikken en rustig genieten van Maya bay.

Het is voornamelijk de grote baai in Phi Phi Don die druk en lawaaierig (maar wel heel mooi) kan zijn. De kleinere baaien aan de west zijde zijn gedurende de late middag, avond ,nacht en vroege ochtend ook vrijwel verlaten en je kan daarvandaan ook makkelijk bij het dorp komen. Het water rond Phi Phi is helder en je kan overal goed snorkelen.
Na Phi Phi kan je richting Ko Lanta (Yai) varen, zo’n 12 mijl. Ko Lanta raakt als vakantie bestemming meer en meer in de belangstelling dus de resorts schieten her en der als paddestoelen uit de grond. De west kust bestaat uit een lang zandstrand, bijna de gehele lengte van het eiland en dat is waar de hotels en het vertier zich bevinden. Er zijn trouwens ook nog steeds wel hele stukken die niet volgebouwd zijn en waar je nog steeds van die leuke eettentjes van bamboe en wrakhout kunt vinden. Je kan met opkomend tij een leuke tocht maken door de kreek tussen Ko Lanta Yai en Ko Lanta Noi. Je komt dan uit aan de oost kant van Ko Lanta en je kan een stop maken bij Talad Yai, de oude hoofdstad van het eiland. Talad Yai heeft vele mooie oude houten huizen, veel daarvan gebouwd op palen in het water. Je vindt er oeroude Chinese winkels en er zijn een paar hele leuke restaurants. Talad Yai is nauwlijks toeristisch en om het cliché maar te gebruiken, de tijd lijkt er te hebben stil gestaan.

Ten Zuid Oosten van Ko Lanta (10 mijl) liggen drie leuke eilanden vlak bij elkaar. Ko Muk , Ko Kradan en Ko Ngai. Mooie stranden en ankerplaatsen, behoorlijk goed snorkelen, leuke restaurants en op Ko Muk kan je de Emerald Cave bezoeken per kayak, dingy of een gehuurde thaise longtail boot. Het beste is om de Emerald Cave te bezoeken voor tien uur ‘s ochtends of na vier uur ’smiddags, dan heb je ‘m voor jezelf.

Veertien mijl naar het Zuid westen vanaf Ko Kradan vind je Ko Rok Nok . Rok Nok bestaat uit twee eilanden, gescheiden van elkaar door een smal kanaal (engels ‘channel’) waar je een mooring kan oppikken. Rok Nok is een nationaal park en afgezien van een paar hutten van de parkwachters zijn de eilanden onbewoond. De parkwachters runnen een klein en simpel restaurant. Je vindt er kilometers lange zandstranden, glas helder water, dichte tropische vegetatie, een zoet water stroom en je kan er prachtig snorkelen. Voor velen is Rok Nok het hoogte punt van de trip.

Als je het 14 dagen rustig aandoet tijdens je zeiltocht dan is Rok Nok waarschijnlijk het eiland het verst naar het zuiden dat je zult aandoen. Maar het is de moeite waard om nog verder te gaan.

Helemaal naar het zuiden

Ko Tarutao nationaal park ligt 35 mijl ten Zuid Oosten van Rok Nok, vlak aan de grens met Maleisie. Tarutao is zonder twijfel een van de mooiste eilanden groepen in Thailand. Kilometers lange verlaten zandstranden, watervallen to op het strand, een rivier die je tot diep in de jungle kan verkennen, grotten en tunnels en nog veel meer. Het eiland doet op de een of andere wijze enigszins sinister over. In vroegere tijden was er een strafkamp voor politieke gevangenen, de resten hiervan kan je nog steeds in de jungle vinden.

Dan 15 mijl naar het westen vind je de Butang Archipel. Vijf grote eilanden en zo’n twintig kleintjes. Met uitzondering van Ko Lipe zijn de eilanden onbewoond. Ze zijn hoog, dicht bebost. Er zijn watervallen je kan er uitstekend snorkelen, erg paradijselijk.
Nog verder naar het zuiden vaar je Maleisie binnen naar de 99 eilanden die Langkawi genoemd worden en Penang met de 2e grootste stad van Maleisie, Georgetown.
Vanaf de Butangs of Tarutao vaar je via Rok Nok of een van de kleine eilandjes vlak voor de kust van het vaste land terug naar Phi Phi en vervolgens Phuket.

Het boven beschreven gebied is het meest “gebruiks vriendelijk” en aan te raden voor diegenen die voor het eerst komen zeilen in Thailand. Andere gebieden : De kust ten noorden van Phuket is niet zo heel bijzonder. De Similan eilanden ( 55 mijl ten NW van Phuket) en de Surin eilanden ( 120 mijl ten NW van Phuket, vlak aan de grens met Burma) zijn wel erg mooi en wereld beroemd als duik gebied maar meer afgelegen.

   
Voor meer details en foto's zie de Andaman-sea-club website.